19 Ocak 2014 Pazar

NoSQL Nedir?



NoSQL'in açılımı "Not Only SQL" dir. Klasik olarak bildiğimiz ve kullandığımız ilişkisel veritabanı sistemlerine (RDBMS) alternatif olarak 1998 yılında ortaya çıkmıştır.  NoSql ilişkisel veri tabanındaki tüm verileri farklı tablolar yerine tek bir dökümanda saklayan veri tabanı modelidir. İnternetin gün geçtikçe artan verisini depolayabilmek ve yüksek trafiğe sahip sistemlerin ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla ortaya çıkmış sistemlerdir. 

NoSQL sistemleri yüksek erişilebilirlik sunarlar. 

Sql de tablolar, alanlar ve ilişkisel veritabanı gibi kavramlar bulunmaktadır.  NoSQL'de ise bu kavramlar tam olmasa da ortadan kalkıyor. Okuma ve yazma performansları olarak RDBMS’lerden göreceli olarak daha performanslı olabilirler. Binlerce sunucu bir arada küme olarak  çalışabilir ve çok büyük veri üzerinde işlem yapabilirler.

NoSQL Ram'da çalışmaktadır. Veriler XML veya JSON şeklinde tutulur. NoSQL Excel'e benzetilebilir. BigTable olarak veriler tutulmaktadır. 

Veri güvenliği konusunda da RDBMS’ler kadar gelişmiş özelliklere henüz sahip değillerdir. Fire and Forget prensibi ile çalışır.Verinin çok önem arzettiği uygulamalarda NoSQL kullanılmamalıdır. Bunun sebebi ram üzerinde çalışmasıdır. Herhangi bir olumsuz durumda NoSQL sistemi bir problemle karşılaştığında güncelleme ve yedekleme sistemine güvenemeyiz. Bu da hızlı olmasının getirdiği bir sıkıntıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder