21 Ocak 2014 Salı

MongoDB Nedir? Windows MongoDB Kurulumu Nasıl Yapılır?

MongoDB C++ dili ile yazılmış, açık kaynak NoSQL bir döküman veritabanıdır. İlişkisel veri tabanı uygulamalarının yetersiz kaldığı durumlarda performansı ile öne çıkan NoSQL uygulamaları arasında sık kullanılan, güzel dokümante edilmiş bir veritabanıdır. Tutulan dökümanın her özelliğine, anahtarına(key) göre indeksleme sağlamaktadır. MongoDB ile çalışmanın en önemli hususlarından biri anahtarlandırmadır. Tüm veriyi baştan aşağıya okumak yerine anahtarlandırılmış kısımda arama yapıp ilgili veriyi okumak perfonması çarpıcı bir biçimde artırır.


Eğer kurulum kısmına geçersek http://www.mongodb.org/downloads adresinden bize uygun 64 bitlik windows işletim sistemi için olanı indiriyoruz. Kurulumu yapacağınız yeri belirleyin. Ben kendi bilgisayarımda D:\ sürücüsü üzerine kurdum. D:\ sürücüsü içine "MongoDB"adlı bir dizin açılır ve bu dizin içine "logs" ve "data" isimlerinde iki dizin daha açılır. İndirilen dosyalarda MongoDB dizinine taşınır.







"logs" dizini içerisine "mongolog.txt" isminde yeni bir metin dosyası oluşturulur. 
Başlat çubuğuna cmd komutunu yazıp sağ tıklatarak yönetici konumunda çalıştırılır. Ardından aşağıdaki komut yazılır.







Kurulum tamamlandığına göre oluşturduğumuz MongoDB servisi çalıştırılabilir. Başlat -> “Yerel hizmetleri görüntüle” Hizmetler penceresinden MongoDB servisi başlatılır.
    Web tarayıcımıza localhost:28017 yazdığımızda servisimizin çalışıp çalışmadığını kontrol edebiliriz.





Peki MongoDB nasıl kaldırılır?

D:\mongodb\bin\mongod.exe --remove
komutunu cmd ekranına yazmamız yeterli olacaktır. 










2 yorum: